Változatok a fröccsöntő gép témájára – fejezetek egy sikersztoriból

A fröccsöntő gép, amely nélkül egészen másként: sokkal szegényesebben nézne ki körülöttünk a tárgyi világ, számos történeti alakváltozáson ment át, mígnem elnyerte mai formáját. 

A „mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?ˮ jellegű kérdésekre ez esetben egyértelmű a válasz: a műanyag felfedezése adta meg a kezdőlökést a fröccsöntő gép kifejlesztéséhez még a 19. század közepén. De vajon mi történt ezután?

A fröccsöntő gép: a kezdetektől napjainkig

A tengerentúlon a Hyatt fivérek egy régebbi, rokon területről, a könnyűfémek megmunkálásából merítettek ihletet az első fröccsöntő gép megalkotásához. Mint a legjobb ötletek általában, ez sem volt túl bonyolult: alapjában egy fűthető hengerből és egy dugattyúból állt, amely a fröccsöntő szerszámba továbbította a megolvasztott műanyagot.

Majd a 20. század elején Arthur Eichengrün a fúvókán fejlesztett, és – ha már a német térfélre került át a labda – az Eckert–Ziegler páros vízszintes elhelyezkedésűvé alakította át a berendezést. Míg ők a szerszám zárását még kézi erővel végezték, habár a dugattyújuk sűrített levegővel működött, Franz Braun nevű szellemi utódjuk már elektromos meghajtású, teljesen automatikusan működő gépet tervezett, könyökemelős megoldást használva a szerszámzárásra. 

Még mindig a múlt század első felében hidraulikus meghajtással gazdagodtak ezek az eszközök, majd a közepére James Watson Hendry jóvoltából megjelent a csigás-dugattyús megoldás is, a társító- és töltőanyagok hozzáadásával együtt. 

Mi történt még a fröccsöntéssel a 20. század második felében? A lényeg már nem sokat változott, de a részletek igen. A szerszámok egyre bonyolultabbá váltak, zárógyűrűs megoldás született az ömledék visszaáramlásának a megakadályozására, valamint a csigák és a meghajtások minősége is egyre emelkedett. 

Még ma sem ért véget ez a sikertörténet, amelynek vállalatunkkal már a ’70-es évektől kezdődően mi is része vagyunk Magyarországon. Forduljon hozzánk ajánlatért a linken, mert vállalatunkban egyaránt megtalálható az Ön igényeit költséghatékonyan kiszolgálni képes, korszerű fröccsöntő gép és a magas fokú szakértelem!