Milyen lehetőségeket rejt a műanyag fröccsöntő üzem?

Elég csak körülnézni az otthonunkban vagy a munkahelyünkön, és máris számtalan olyan tárgyat találunk magunk körül, melyek egy műanyag fröccsöntő üzem gépein készülnek. Melyek a legismertebb fröccsöntött termékek?

Egy műanyag fröccsöntő üzem lehetőségei

Bár vaskos történelme még nincs, a műanyag fröccsöntés az utóbbi pár évtizedben rohamos sebességgel terjed. A műanyag termékek a XX. század második felében kezdtek megjelenni, manapság pedig szinte már elképzelhetetlen az életünk nélkülük.

Egy műanyag fröccsöntő üzem gépein vajon milyen népszerű, naponta használt tárgyak készülnek?

Tetőtől talpig műanyag?

Vagy inkább fordítsuk meg: minden nap papucsot vagy cipőt húzunk a lábunkra, melyek akár teljes egészében műanyagból is készülhetnek. Gondoljunk csak a strandpapucsokra, a vízi szandálokra vagy akár a műbőrből készült cipőkre. De hordjunk is bármilyen cipőt, szinte biztos, hogy a talpa egy műanyag fröccsöntő üzemben készült. A műanyag cipőtalp ugyanis sokkal előnyösebb, mint a bőrtalp. Nem csúszik és az élettartama is jóval hosszabb.

Következik a táskánk: ma már nagyon szép táskák készülnek szintetikus, bőr hatású anyagokból, melyek könnyebben tisztíthatóak és kevésbé sérülékenyek. A legismertebb talán a Padovából 2012-ben útnak indult O bag, melynél a táskatest és a fogantyúk is műanyagból, etilén-vinil-acetátból készülnek. Ez az anyag ellenáll a fáradás okozta repedéseknek, az UV sugárzásnak, nincsen szaga, emellett vízálló is. Népszerűségét jelzi, hogy manapság már a világ 50 országában kapható.

Elérkeztünk a tetőre, azaz a fejünkre. Vajon mi lehet az, ami műanyag fröccsöntő üzemben készül, és a fejünkre tesszük? Természetesen a szemüveg. Nyáron a nap erős UV sugaraitól napszemüveggel védjük a szemünket, de sokan használnak akár csak olvasáshoz, akár folyamatosan látásjavító szemüveget. Bármelyikre van is szükségünk, manapság már műanyagból készült szemüvegkereteket és lencséket is találunk. A műanyag keret kínálatban egyenes, divatos vonalú és feltűnő, széles kereteket egyaránt találhatunk. A polikarbonát szemüveglencse előnye pedig, hogy közel feleakkora súlyú, mint az üveglencse, így jóval több keretfajtában használható, és nem törékeny. 

Van már bababarát is

A műanyag fröccsöntő üzem gépein csecsemőknek és kisbabáknak is készülnek népszerű termékek. Gondoljunk csak a cumisüvegekre, az etető- vagy nyugtató cumikra, a rágókákra vagy a különböző babajátékokra. Ezen termékek gyártásának legfontosabb kritériuma, hogy az alapanyagként használt műanyag ne tartalmazzon BPA-t, azaz biszfenol-A-t, amit polikarbonát műanyagok előállításához használnak. A BPA mentes műanyag termékek nagy biztonsággal adhatók a legkisebbeknek is.

Tetszett a cikkünk? Ismerje meg a fröccsöntésben rejlő további számtalan lehetőséget!