Mérföldkövek a műanyag fröccsöntés történetéből

A műanyag fröccsöntés sem kivétel a szabály alól: minden mesterségnek megvannak a mesterei, és ha az ember mélyebben belepillant egy szakma rejtelmeibe, akkor sokszor ámulatra méltó felfedezésekben lehet része. 

Miért lehetnek hálásak az elefántok a műanyag fröccsöntés feltalálójának?

Elegáns sport, hiszen nem izzaszt meg túlságosan: a biliárd. Legalábbis az elefántok kivételével, akiket talán a műanyag fröccsöntés feltalálása előtt „megizzaszthatottˮ. Az Ő agyaruk bánta ezt az úri kedvtelést, mert a biliárdgolyók eredetileg elefántcsontból készültek. 

1872-ben, bizonyos John Wesley Hyatt szabadalma nyomán lélegezhettek fel először a derék agyarasok, mert ekkor a cellulóz vette át az elefántcsont helyét: a biliárdgolyó előállítása volt az első fröccsöntő gép eredeti célja.

Újabb mérföldkő a műanyag fröccsöntés történetében 1946-ban következett, amikor a Hyatt fivérek találmányát továbbfejlesztő honfitársuk, James Watson Hendry megépítette az első csigás előplasztikálással rendelkező dugattyús fröccsöntő gépet. Hogy mit is jelent ez a bonyolult kifejezést? Azt az egyszerű eljárást, amely során a csiga a megolvasztott műanyagot egy dugattyúhoz továbbítja, és ez az ömledéket a szerszámba juttatja. 

Ez a technológia azóta sem vált idejétmúlttá, sőt: a mai, kifinomult és bonyolultabb berendezések alapját képezi. Egyetlen fontos részlet hozzáadására volt szükség ahhoz, hogy eljussunk a jelenbe. Mégpedig a csigadugattyús fröccsöntő gép feltalálására 1952-ben William Willert által. Ennél a csiga a műanyag megömlesztésén túlmenően a továbbító dugattyú szerepét is ellátja.

Miért érdemes mindezt tudni a fröccsöntésről? Mert számtalan formában vesznek minket körül fröccsöntött tárgyak, hiszen ez a műanyag-feldolgozás egyik legnépszerűbb formája. Mintegy 80 000 anyagfajta és ezen belül 17 000 féle műanyag feldolgozása alapul ezen az eljáráson.

Mi minden készül általa? A legstrapabíróbb lökhárítótól egészen az ujjbegynyi alkatrészekig és a személyi számítógépek „motorháztetőjéigˮ minden, amire csak a kényelmes mindennapi élethez és a hatékony munkavégzéshez szükségünk lehet.

Nem semmi statisztikai adat a technológia világhódító népszerűsége kapcsán, hogy a kezdetekkor költségesebb fajátékokat gyártó Lego vállalat 1949-es műanyagos fordulatától máig 400 milliárd műanyag építőelemmel árasztotta el a világot, és jelenleg percenként 35 000 legódarabot gyárt le fröccsöntéssel. 

Ön is szeretne egy csaknem másfél évszázados eljárás legkorszerűbb formájának előnyeiből részesülni? Kérjen ajánlatot a linken a műanyag fröccsöntés szakértőitől!