A műanyag fröccsöntés múltja, jelene és jövője

A modern társadalmak az olyan innovatív találmányok miatt válnak egyre fejlettebbé, mint pl. a számítógépek és az autók. Ezek az eszközök azonban nem is léteznének a műanyag fröccsöntés nélkül. Valójában a műanyag fröccsöntési technikák és hasonló módszerek kifejlesztése tette lehetővé a modern technológiai eszközök feltalálását és térhódítását.

Az elmúlt közel 150 évben a műanyag vált az egyik legszélesebb körben használt alapanyaggá, többek között azért, mert a különböző iparágak számára magas szintű tartósságot és korrózióállóságot biztosít. A fröccsöntés költséghatékony, minőségi műanyagos megoldásokat kínál, amelyeket elődeink számos helyzetben használtak és amelyeket még sokáig használunk mi is.>>>

Hogyan jött létre a műanyag fröccsöntés?

A műanyag fröccsöntés kezdete 1872-re nyúlik vissza. Isaiah és John Hyatt találták fel és szabadalmaztatták az első öntőgépet, amelyet gombok, fésűk és hasonló tárgyak formázására használtak. A műanyagipar tehát 149 éve indult útjára.
A kezdeti formázógép meglehetősen egyszerű mechanizmuson alapult. A folyamatot német tudósok javították, akiknek sikerült kevésbé gyúlékony oldatokat előállítaniuk a cellulóz-acetát oldható formáinak kifejlesztésével.

Az 1930-as években - a nagy gazdasági világválság idején - nehéz időszak köszöntött a világra, de a műanyagipar mégis óriási fejlődést mutatott. Ekkor találták fel a legismertebb hőre lágyuló műanyagokat, a polivinil-kloridot, a polisztirolt és a poliolefineket (PE, PP) is.

Hogyan fejlődött a műanyag fröccsöntő iparág a második világháború alatt?

Bár a második világháború káros hatással volt az emberiségre, az ipari fejlődés és a folyamatos fejlesztések nem álltak le. Ebben az időszakban a különböző iparágak, mint például a repülőgépgyártás és az autógyártás is, jelentősen fellendültek.

A műanyagipartól költséghatékony, ugyanakkor minőségi és tartós alapanyagokat és alkatrészeket vártak, ráadásul tömegesen.

A második világháború következményei bizonyos iparágakra rendkívül kedvezőtlenül hatottak. Számos anyagból (pl. gumi) jelentős hiány lépett fel a piacon, ezért még nagyobb igény mutatkozott a megfizethető alternatíva - a műanyagok - iránt.

A műanyag fröccsöntés és a műanyag alkatrészek megőrizték népszerűségüket a háború után és az ipari forradalom alatt is. Mivel ennek a gyártási folyamatnak a legnagyobb előnye mindig is a minőségi alkatrészek nagy mennyiségű és költséghatékony gyártása volt, a műanyagipar a modern gazdaság szerves részévé vált.

Mi történt ezután?

A műanyag fröccsöntési folyamat a befecskendező gép feltalálása és fejlesztése után a következő szintre lépett. A gép megalkotásával James Watson Hendry amerikai feltaláló nagyobb kontrollt szerzett az injekciós folyamat felett, amivel már valóban kiváló minőségű műanyag termékeket lehetett előállítani.

Watson Hendry következő találmánya jelentős változást hozott a műanyag fröccsöntőiparban. A gyártási folyamatba bevonta a gázt, amivel már üreges, hosszú és összetett műanyag termékeket is elő tudott állítani.

A folyamatos fejlesztések következményeként eljött az a pillanat is, amikor a műanyagipar átvette a gyeplőt az acélipartól, mert az acélnál jóval könnyebb, mégis erős és tartós alkatrészeket állított elő, ráadásul megfizethetően és gyorsabb ütemben.

Mi vár a fröccsöntő iparra a jövőben?

Napjainkban a műanyag fröccsöntést számos olyan iparágban alkalmazzák, ahol kiemelten fontos a költséghatékonyság, rugalmasság és a megbízhatóság. A technológia folyamatos fejlődése és a számítógépes folyamatirányítás egyre precízebb és pontosabb műanyag formák gyártását teszi lehetővé.

A Mould Kft-nél hosszú évek óta tökéletesítjük a műanyag fröccsöntési gyakorlatokat, és igazodunk az iparág fejlődéséhez. Megbízható vállalatként rendelkezünk a szükséges erőforrásokkal a műanyag alkatrészek széles körű gyártásához.

Tapasztalt mérnökökből, tervezőkből és formázótechnikusokból álló csapatunk segítségével az Ön egyéni igényeinek megfelelő, komplex szolgáltatásokat nyújtunk. 

Kis-, közepes, illetve nagyszériás, egyszerű vagy összetett, műanyag, fröccsöntött alkatrészekre van szüksége? Mi legyártjuk Önnek, rövid határidővel, kifogástalan minőségben. Itt kérhet ajánlatot.>>>