A LEGO is a fröccsöntés technológiáját alkalmazza

Gyermeke is imád kisebb-nagyobb kockákból építeni? Sokszor Ön is elcsodálkozik azon, hogyan készülhet ennyi különböző méretű, formájú és súlyú játékdarabka? Bizony, a LEGO építőelemek is fröccsöntéssel készülnek. Most eláruljuk, hogyan!

Fröccsöntés és gyerekek: mi a közös bennük?

Állatok, várak, kastélyok, tornyok, hercegnők, mesehősök. 60 féle szín és 3500 féle különböző elem: a gyerekek kedvenc építőkockái is mind fröccsöntéssel készülnek. A LEGO és DUPLO kockák fröccsöntése olyan szigorú feltételekkel valósul meg a magyarországi és a dániai gyárakban, hogy 1 millió gyártási darabból mindössze 18 lesz hibás. Az építőkockák hosszú élettartamát és törhetetlenségét az ABS nevű műanyag adja, mely egy jó ütésálló képességgel, nagy szilárdsággal és jó hőállósággal rendelkező, hőre lágyuló műanyag.

A gyerekek számára mindez persze kevésbé fontos, számukra a cél az, hogy a különböző elemekből és figurákból felépítsék kedvenc meséjük egy-egy jelenetét, illetve kézzel foghatóvá váljon az, amit a kis fantáziavilágukban elképzeltek.

5 milliárd óra játék

Statisztikák szerint a világon élő gyermekek évente összesen 5 millió órát töltenek legózással.  A LEGO kockák összeállítási lehetősége szinte végtelen: 6 darab kockát 915 millió féleképpen lehet egymáshoz illeszteni. Ugyanakkor nem csak az utóbbi pár évben gyártott kockák építhetők össze. Egy 1958-ban gyártott kockát is be tudunk építeni akár egy 2018-as készletbe is. A LEGO kockák formája és mérete ugyanis nem változott azóta, hogy a kockákat  szabadalomként abban az évben bejegyeztették. Mindez pedig elsősorban a fröccsöntés technológiájának köszönhető. 

Mi a jövő?

A XX. század derekán még kiváltott egy kis ellenérzést a műanyagból készült játék, de a század végére már teljesen elfogadott és számos ipari területen felhasznált anyaggá vált a polimer.

A fejlődés azonban a LEGO háza táján sem áll meg. Jelenleg azon kísérleteznek, hogy az ABS-en kívül milyen anyagból lehetne még előállítani a gyerekek kedvenc kis kockáit. Talán meglepően hangzik, de a cukornádból kivont etanol adná az új anyag alapját. Az így előállított polietilénnel végzett gyártást jelenleg már tesztelik. Az első új, a fenntarthatóság jegyében készülő LEGO készlet várhatóan még idén a boltokba kerül.

A fröccsöntés technológiája tehát a jövőben is megmarad a LEGO valamennyi gyárában, köztük Nyíregyházán is, ahol a DUPLO kockák készülnek.

Ha kíváncsi arra, hogy mi mindent lehet még fröccsöntéssel előállítani, több mint 25 éves tapasztalatunkkal állunk rendelkezésére!