A fröccsöntő szerszám a fröccsöntő gép lelke? Hogy is van ez?


A fröccsöntő szerszám kulcsfontosságú elem a fröccsöntés folyamatában. Ez tény, senki sem kérdőjelezi meg. Egyes helyeken azonban olyasmit is olvasni, hogy a fröccsöntő szerszám a fröccsöntő gép lelke lenne. Csakhogy… Ez így nem igaz!

Elmagyarázzuk, hogyan működik a fröccsöntés, mi köze a fröccsöntő gépnek a fröccsöntő szerszámhoz, és egyáltalán, melyiknek mi a szerepe. A folyamat lényegében nagyon egyszerű.

Hogyan működik a fröccsöntő gép, és mi a szerepe a fröccsöntő szerszámnak?

A fröccsöntő szerszám (vagy alakadó szerszám) valóban a fröccsöntés legfontosabb gépszerkezeti eleme. Csakhogy: a fröccsöntő szerszám nem része a fröccsöntő gépnek. Azonban szükség van rá ahhoz, hogy a géppel egyáltalán gyártani lehessen. A fröccsöntő szerszám zárja körül azt az üreget, amibe a forró polimer ömledéket fröccsöntjük. Nagyszilárdságú acélból készül, sokféle mozgó elemet is tartalmazhat, nyitható és igen pontos illesztéssel zárható üreges berendezés. 

A fröccsöntő gép univerzális gép: a kiskanáltól a LEGO kockán át az autóalkatrészig rengeteg mindent lehet vele gyártani. Az, hogy éppen mit gyártunk a géppel, két dologtól függ:

  1. Fizikailag mekkora fröccsöntő szerszám fér fel rá. Ennek van alsó és felső határa is. Túl kicsi szerszámot sem lehet a gépre rakni, mert „kiesne” belőle, túl nagy pedig nem fér rá, nem lehet rögzíteni.
  2. Hány gramm alapanyagot tud egy lökettel a gép a szerszámba juttatni: pl. ha a gép 330 gramm alapanyag egyszeri adagolására alkalmas, akkor ide hiába fér fel egy olyan szerszám, amellyel 480 grammos termék készül, nem fogja tudni kifröccsölni a gép, 330 grammnál kifogy belőle a „szusz”. Itt is van alsó határ: erre a gépre azért 50-60 grammnál kisebb terméket nem illik tenni, túl pontatlan lesz vele, illetve gazdaságtalan is.

 
Összefoglalva a lényeg: a gép univerzális, de ha nincs rajta szerszám, akkor nem használható, nem tud gyártani. Az, hogy éppen mit gyárt, a fröccsöntő szerszám határozza meg, ha felkerül rá a szerszám, akkor már célgép lesz – csak azt tud gyártani, amire a szerszám készült. Természetesen lehet különféle alapanyag típusok és színek közül választani, de a forma adott.
 
Egyetlen fröccsöntő géphez akár több szerszám is tartozhat, többféle terméket is gyárthatunk vele.

A Mould Kft. fröccsöntő gépei a legváltozatosabb termékek legyártására is alkalmasak>>