5 alapvető tény, amit a műanyag fröccsöntésről tudni érdemes

A műanyag fröccsöntés a műanyag alkatrészek előállítására szolgáló eljárás, amiről már szinte mindenki hallott, de a hátterével csak kevesen vannak tisztában. A következőkben bemutatunk 5 alapvető információt, amit a fröccsöntésről tudni érdemes. Íme.>>>

Hogy zajlik a műanyag fröccsöntés?

A műanyag fröccsöntés során a megolvasztott műanyagot befecskendezzük az általában fémből készült fröccsöntő szerszámba. A műanyag lehűlése után a formát kinyitjuk – a műanyag alkatrész elkészült.

A fröccsöntés általános felhasználási területei

A műanyag fröccsöntés ideális megoldás számos gyártási kihívásra, a prototípus készítéstől a tömeggyártásig.

A világ leggyakrabban használt műanyag alkatrészei és eszközei közül a legtöbb fröccsöntéssel készül. Ilyenek pl.: a billentyűzetek, telefontokok, a palack kupakok is, amelyek különböző típusú műanyag fröccsöntéssel készülnek.

Az eljárás legnagyobb előnye

A fröccsöntés legnagyobb előnye a verhetetlen egységár. A fröccsöntött műanyag alkatrészek ugyanis más gyártási módszerekkel összehasonlítva verhetetlen áron és sebességgel gyárthatóak le. 

A fröccsöntés költségei

A fröccsöntő szerszám tervezése és elkészítése a folyamat legköltségesebb része. Egy fémből készült műanyag fröccsöntő öntőforma (szerszám) költsége több százezer forinttól több millió forintig terjedhet. 

A projekt összköltségének mérlegelésekor a legfontosabb tényező mindig a befektetés megtérülése.

Ezért a műanyag fröccsöntést elsősorban tömeggyártásra ajánljuk, mert ugyan kis szériás termékek is előállíthatók így, de kis mennyiség esetén nem biztos, hogy megtérül a fröccsöntő szerszám tervezési és gyártási költsége.

Tehát minél nagyobb az Ön projektje, annál gyorsabban fog megtérülni a fröccsöntő szerszám előzetes költsége.

A gyártási költségeket befolyásolja továbbá a bonyolultság, a felhasznált alapanyag, az alkatrész mérete és a fröccsöntött alkatrészek mennyisége is.

A fröccsöntéshez használt műanyagok

A gyártás során leggyakrabban használt műanyagok: a polipropilén, polietilén, PVC, az akril-nitril-butadién és a polisztirol, azaz ABS.

Mivel a különböző műanyagok eltérő fizikai tulajdonságokat (pl. hőállóság, tartósság stb.) biztosítanak, az alapanyag kiválasztásánál is rendkívül fontos szerepet játszik a szakmai tapasztalat.

Az alapanyagot minden esetben a gyártandó termék alkalmazásától függően kell kiválasztani, ezért ezt a feladatot is érdemes szakértőre bízni.

A Mould Kft-nél elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk az ügyfeleinknek megtalálni a tökéletes megoldást a gyártással kapcsolatos kihívásokra. Több évtizedes műanyagipari gyakorlatunknak köszönhetően minden kihívásra megtaláljuk az optimális megoldást. Itt kérhet ajánlatot.>>>

AJÁNLATOT KÉREK