3 durva szarvashiba, ami tönkreteszi a műanyag alkatrészeket

A fröccsöntés során felmerül néhány olyan részlet, amelyekre figyelni kell, hogy elkerüljük azokat a durva szarvashibákat, amelyek befolyásolhatják a fröccsöntött műanyag alkatrészek minőségét. Ha ismerjük ezeket a tökéletlenségeket, illetve a kialakulásuk hátterében álló okokat, az segít a legmagasabb minőségű alkatrészek előállításában.>>> 

A műanyag alkatrészek hibáinak 3 leggyakoribb oka?

Az alábbiak közül egy vagy akár több tényező is okozhatja a fröccsöntött műanyag alkatrészek hibáját:

  1. Az alkatrészek gyártásához használt anyag
  2. Az anyag feldolgozása az öntőformában
  3. Maga a forma

Az alkatrészek gyártásához használt műanyag alapanyagokkal vagy adalékanyagokkal kapcsolatos hibák

Színcsíkok
A színcsíkok, a színváltozás véletlenszerű területei, amit gyakran az alapanyagok és a festékek nem egyenletes keveredése okoz.

Delamináció
Ez a hiba pelyhes felületi rétegként jelenik meg az alkatrészen. Leggyakrabban a granulátumban lévő szennyeződés vagy nedvesség okozza.

Elszíneződés
Ez a hiba akkor fordulhat elő, ha pl. a fröccsöntőgép adagoló hengerét nem tisztítják ki megfelelően a korábban használt szín eltávolítása érdekében.

Szennyeződések
Idegen anyag maradványai vagy részecskéi.

Szórásnyomok vagy csíkok
Az alapanyag túlzott nedvessége idézi elő ezt a hibát azon a területen, ahol az olvadt műanyag belép a fröccsöntő szerszám üregébe.

A műanyag feldolgozásával kapcsolatos hibák

Hólyagosodás
Buborékok vagy egyéb hiányosságok, amelyeket a túl sok hő vagy a nem megfelelő hűtés okoz.

Égési jelek
Fekete vagy barna foltok (szénlerakódások), amelyeket a nem megfelelő szellőzés vagy a szeszám túlhevülése okoz.

Hideg csíkok
Egy kicsi, nem egyenletes terület az alkatrészen, amit a nem megfelelően felmelegített műanyagdarab tapadása okoz.

Hullámok
Hullámos minta vagy elszíneződés, melynek hátterében a lassú befecskendezési sebesség áll, ami lehetővé teszi az anyag túl gyors lehűlését.
 
Zsugorodás és üregek
Olyan mélyedések vagy üregek, amelyek a túlzott présnyomásnak, az egyenetlen felmelegedésnek, a nem megfelelő hűtési időnek vagy az alkatrész kialakításának tulajdoníthatók.

Stressz-repedés
Ez a hiba általában a magas hőmérsékletnek való túlzott kitettség következtében jelentkezik. 

Vékony anyagszál
Az alkatrészhez tapadt vékony műanyag szál, ami a túl forró fúvóka miatt alakulhat ki.

A szerszámok nem megfelelő tervezésével vagy karbantartásával kapcsolatos hibák

Húzódásnyomok és karcolások
Az ilyen jellegű hibák akkor jelentkeznek, amikor az alkatrészt eltávolítják a formából. Ennek oka általában a nem megfelelően kialakított, vagy az illeszkedésen kívüli kidobó rendszer.

Sorja
Vékony kiemelkedés az alkatrész testén túl, amelyet a nem megfelelő szorítóerő, a szerszám nem megfelelő kialakítása vagy károsodása okoz.

Kilövellési hiba
Ez a hiba általában a rossz szerszám-tervezésének és gyakran a zárósík helytelen méretének és hosszának vagy elhelyezésének köszönhető.

Hiányos rész
Ez a hiba a nem megfelelően kitöltött szerszám miatt alakul ki. A hiba hátterében gyakran eltömődés vagy elégtelen befecskendezési nyomás áll.

Vetemedés
A torz alakú alkatrész oka lehet a nem megfelelően lehűtött szerszám. Ha ugyanis a műanyagot egyenetlenül hűtik, az eredmény elhajlott, torz alkatrész lesz.

Az itt felsorolt ​​műanyag alkatrész gyártási hibák többsége kiküszöbölhető a feldolgozás, az anyag vagy maga a forma módosításával. 

A legjobb módja annak, hogy elkerülje ezeket az ijesztő alkatrészhibákat, ha a műanyag fröccsöntésben, illetve a különféle műanyag alapanyagok és gyan és alkalmazásában nagy tapasztalattal rendelkező fröccsöntő vállalkozásra bízza az egyes munkafázisokat. Kérjen ajánlatot itt!>>>

AJÁNLATOT KÉREK